cacau de origem

As variedades identificadas.

Chocolataria Equador aims to strengthen its efforts in the development of this sector by supporting the cocoa production on this island located in the Gulf of Guinea.

cocoa profile

Aromatic notes

In this cocoa, notes of pure chocolate, almond, tannins, and wood stand out, creating a very particular and unique sensory profile in the world, characteristic of this variety and its terroir. Based on a chart created by cocoa specialist Martin Christy, we present the distinctive aromatic notes of this São Tomé origin cocoa.

Notas aromáticas

O perfil desta origem revela notas dominantes de chocolate, amêndoa, ameixa, taninos e madeira. Sabores intensos.

Estamos perto do produtor de cacau.

Chocolataria Equador tem vindo a desenvolver trabalho a montante de forma a controlar na integra esta cadeia de valor da transformação do chocolate fino. Desta forma, enaltecemos as características únicas do cacau de São Tomé & Príncipe e garantimos uma “ancoragem à terra” através da comercialização direta do cacau com as roças parceiras, fundamentada ainda pela memória histórica do nosso país. Assim, consideramos que respondemos a um nicho de mercado mas que cresce e é cada vez mais sólido e consistente. Este chocolate proporciona uma deliciosa experiência de degustação durante a qual se revelam as características únicas do cacau desta região.

The process

Handcrafted

The cocoa from São Tomé is still processed in a very artisanal manner. It is sun-dried and fermented in wooden boxes. The entire process of harvesting, fermentation, and drying is monitored to ensure the characteristics of this origin are preserved.